Skip to main content

Als je erover denkt om een recreatiewoning te kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken. Of je nu op zoek bent naar een gezellig vakantiehuisje, een tweede huisje om te verhuren of zelfs een permanente verblijfplaats, er zijn een aantal zaken die je niet over het hoofd mag zien. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een recreatiewoning.

Locatie
Een van de belangrijkste zaken om over na te denken bij het aanschaffen van een recreatiewoning is de locatie. Het is belangrijk om na te gaan welk type locatie past bij je wensen en behoeften. Wil je dicht bij het strand zijn of juist in de bergen? Moet het bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of juist met de auto? Denk hierbij ook aan de afstand van je recreatiewoning tot je vaste woonplaats.

Doel van de recreatiewoning
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een recreatiewoning is het belangrijk om na te denken over het doel van de woning. Wil je er alleen in het weekend naartoe om te ontspannen, of wil je er ook regelmatig vakanties doorbrengen? Wil je de woning ook verhuren als je er zelf geen gebruik van maakt? Door het doel van de woning helder te hebben kun je beter afwegen welke type woning geschikt is.

Type woning
Er zijn verschillende soorten recreatiewoningen beschikbaar, zoals chalets, stacaravans, vakantiehuizen en bungalows. Elke type woning heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijskaartje. Denk hierbij aan de grootte van de woning, de mate van onderhoud en de mate van isolatie. Het is belangrijk om te bedenken welk type woning past bij je budget en bij je wensen.

Financiën
Een recreatiewoning is een aanzienlijke investering en het is belangrijk om vooraf je financiële situatie goed in kaart te brengen. Bedenk wat je budget is en hoe je de aanschaf gaat financieren. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten, maar ook aan de bijkomende kosten zoals gemeentelijke belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten.

Onderhoud
Een recreatiewoning vergt onderhoud en het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aanschaf. Bedenk hoeveel tijd en geld je kwijt wilt zijn aan het onderhouden van de woning. Overweeg ook om een onderhoudscontract af te sluiten bij de aanschaf van de woning, zodat je verzekerd bent van regelmatig onderhoud en eventuele reparaties.

Voorzieningen
Bedenk welke voorzieningen je graag bij je recreatiewoning wilt hebben. Denk hierbij aan een zwembad, speeltuin of restaurant op het vakantiepark. Of juist aan een afgelegen plek met weinig voorzieningen, als je meer rust zoekt.

× Contact met een RSP medewerker