Skip to main content

Een mantelzorgwoning kan een waardevolle toevoeging zijn voor families die zorg op maat willen bieden aan hun naaste(n). Het is echter belangrijk om de woning goed voor te bereiden voordat het in gebruik wordt genomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een mantelzorgwoning klaar te maken voor gebruik.

1.Maak een plan

Voordat je begint met het voorbereiden van de mantelzorgwoning, is het belangrijk om een plan te maken. Denk na over de behoeften van de persoon die in de woning zal verblijven en wat er nodig is om de woning geschikt te maken voor hun zorgbehoeften. Maak een lijst van alle benodigdheden en werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd.

2.Maak de woning toegankelijk

Zorg ervoor dat de woning toegankelijk is voor de persoon die er zal verblijven. Dit kan betekenen dat er aanpassingen moeten worden gedaan aan de ingang van de woning, zoals het installeren van een hellingbaan of het verbreden van de deur. Zorg er ook voor dat de gangen en kamers voldoende ruimte bieden voor een rolstoel of rollator.

3.Creëer een veilige omgeving

Maak de mantelzorgwoning zo veilig mogelijk voor de persoon die er zal verblijven. Installeer bijvoorbeeld handgrepen en antislipmatten in de badkamer om uitglijden te voorkomen. Zorg er ook voor dat er voldoende verlichting is in de woning en dat alle elektrische apparaten veilig zijn en goed functioneren.

4.Richt de woning in

Richt de mantelzorgwoning in met alle benodigdheden die de persoon nodig heeft om comfortabel te leven. Dit kan onder meer een bed, kledingkast, stoel en tafel zijn. Zorg er ook voor dat er voldoende opbergruimte is voor medicijnen, hulpmiddelen en andere benodigdheden.

5.Zorg voor zorg op maat

Als de persoon die in de mantelzorgwoning verblijft zorg nodig heeft, zorg er dan voor dat er voldoende zorg op maat beschikbaar is. Dit kan betekenen dat er zorgverleners moeten worden ingehuurd of dat familieleden moeten worden getraind om de nodige zorg te bieden.

6.Maak afspraken over kosten

Maak afspraken over de kosten van de mantelzorgwoning en de zorg die wordt geboden. Bespreek wie verantwoordelijk is voor welke kosten en maak duidelijke afspraken over betalingen en vergoedingen.

7.Betrek de persoon in het proces

Betrek de persoon die in de mantelzorgwoning zal verblijven bij het voorbereidingsproces. Vraag naar hun wensen en behoeften en betrek hen bij de keuzes die worden gemaakt. Dit kan bijdragen aan hun gevoel van autonomie en controle.

8.Zorg voor een goede communicatie

Als je de mantelzorgwoning aan het voorbereiden bent, is het belangrijk om te communiceren met de persoon voor wie de woning bedoeld is. Zorg ervoor dat de woning voldoet aan hun behoeften en dat ze zich op hun gemak voelen in de ruimte. Bespreek de indeling en zorg ervoor dat ze weten waar alles staat.

9.Overweeg technologie

Technologie kan een nuttige tool zijn in de zorg voor een dierbare. Overweeg het installeren van een noodoproepsysteem, een bewegingssensor of andere apparaten die kunnen helpen bij het monitoren van de gezondheid en veiligheid van de persoon.

10.Maak het comfortabel

Het is belangrijk dat de mantelzorgwoning comfortabel is en een huiselijke sfeer heeft. Zorg voor meubels die geschikt zijn voor de persoon en zorg voor voldoende verlichting en ventilatie.

× Contact met een RSP medewerker